24 Ekim 2016 Pazartesi

Bilinmeyen Kız / Meçhul Kız

Bilinmeyen Kız (Unknown Girl)’da, Dardenne Kardeşler’in İki Gün Bir Gece (Two Days One Night)’sinin izinden giden bir anlatım tarzı ile karşılaşıyoruz. Jenny (Adèle Haenel), kamu hizmetinde çalışırken mesai bitiminde zil çalar, stajyer doktor kapıyı açacakken Jenny açmamasını söyler. Ertesi gün polisin kapıya gelmesi ile bir gece önce yakınlarda Afrika kökenli genç kadının öldüğü öğrenilir. Böylece Jenny’nin insanlık serüveni başlar.

Bilinmeyen Kız, insan olmak, ayrımcılık, insana dair sorumluluk, insan yaşamanın, hatta ölümün değerine dair bir film. Jenny mesleğinde başarılı, mesaiden sonra evlerinde muayene edilmesi gereken hastaları ziyaret ediyor. Onların sorunlarıyla dikkatli şekilde ilgileniyor. Yaşanan olaydan sonra ise insan olarak da farklı sorumluluklarının olması gerektiğinin farkına varıyor ve cinayetin peşine düşüyor. Çünkü her kim olursa olsun birine zarar verilmişse, onun ruhunun huzura kavuşturulması için suçluların bulunması gerekir ve eğer bir ailesi var ise onun başına gelenlerden haberdar olmalıdır.
Jenny’nin mücadelesi vicdan muhasebesi ile ilgili. En başta kendini suçlu hissettiği için olayı araştırmaya başlıyor. Aslında tek isteği, üzerinde kimliği olmayan genç kızın adını öğrenmek ve ona bir mezar taşı yaptırabilmek. Ancak adını öğrenmeye çalışırken kendisini cinayeti çözmeye çalışırken buluyor. Ortada çok fazla suçlu var ve onların da vicdanı harekete geçiyor.

Bilinmeyen Kız, bu anlamda vicdan ve insanın değeri filmi. Yaşanan kötü olay sonucu hem ölen kızın hem de Jenny’nin çevresi farklı bir sorgulama içerisine giriyor. Jenny’nin soruşturmasıyla birlikte adım adım olayın çözümünü izliyoruz. Dramatik yapı gayet başarılı. Bu yüzden de baştan sona ilgiyi kaybettirmeden kendini izletiyor. İzleyiciye de fazlaca düşünme imkanı kalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder