14 Ekim 2015 Çarşamba

Günahının Bedelini Ne ile Ödeyebilirsin



The Club (El Club), 2015 Berlin Büyük Jüri Ödülü’nü almaya layık görülmüş, Pablo Larrain filmi. Şili’de bir evde yaşayan dört rahibin ortak noktaları, günahları sebebi ile bir rahibe eşliğinde burada yaşamak zorunda olmalarıdır. Daha filmin başında aralarına yeni bir rahip katılır ve beklenmedik bir olay gerçekleşir. Daha sonra bu olayı çözmek için yanlarında kalmaya başlayan rahip – psikolog onlara bir çözüm önerisi getirecektir.

Bundan sonrası spoiler içerir, izlemeden okumak istemeyebilirsin.

Pablo Larrain’in yönettiği filmde günahların bedelinin ne ile ödenebileceğine dair bir sorgulamaya tanık oluyoruz. Başta olayı çözmek için gönderilen psikolog, yeni gelen rahibin başını çektiği olayın gerçekleşmesine sebep olan noktaları bulmaya gelmiştir; ancak bu evde yaşamaya devam edecek olan rahiplerin günahlarına da bir çözüm getirmek zorunda olduğunu fark eder. Rahipler ise, ilk andan itibaren çözüm odaklı değillerdir; ancak eğer ortak bir noktada buluşulmaz ise evin kapatılması söz konusudur. Bu yüzden de evin kapatılmasını istemeyen sakinleri ile psikolog arasında uzlaşma sağlanması gerekir.

Katolik kilisesine yönelik eleştiriler barındıran The Club, rahiplerin din adamı kimliklerini kötüye kullanarak insanları yönlendirmelerine, çalıştıkları kurumlarda karşılaştıkları sorunları kendi yöntemleri ile çözmeye çalışmalarına dikkat çekiyor. Rahipler, işledikleri suç ve günahlardan arınmak için gönderildikleri bu evde, iç dünyalarına dönmek yerine kendilerine yeni bir hayat kurmuşlardır. Kilise psikoloğunun da sorunu çözerken göstereceği tutum, ilerleyen süreçte yön değiştirir. Psikolog, başta her birine günahları ile yüzleşip dini gerekçelere göre davranmaya başlamaları gerektiği hatırlatmaya çalışıp net tavrını ortaya koyarken konuşarak çözülemeyeceğini fark eder ve herkesi memnun edecek bir çözüm sunar.

The Club, karanlık çekimleri ve değişmeyen karamsar havası ile din, kilise, kilise çalışanları ve görevlilerini sorgulamamıza neden olur. Psikoloğun bulduğu yöntem, film bittikten sonra da konu hakkında konuşacak çok şey olduğunu fark ettirmesi yönünden zihin açıcı. Bu yönüyle film, sadece getirdiği Katolik kilisesi eleştirileri için değil inanç ve insanlık adına bizleri düşündürttüğü için de izlenmeli. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder