10 Nisan 2015 Cuma

Turuncu Ceketli Adam


Film, kapalı alanda geçen korku filmi türlerinin bir örneği. Merkezden uzak, ormanlık bir alana yakın, etrafında başka evin olmadığı büyük bir evde geçen korku dolu birkaç gün.

Filmin yönetmeni ve senaristi Aik Karapetian. Litvanya yapımı bu film, tersane işçilerinin işten çıkarılması haberi ile başlıyor. Tersanenin sahibi verdiği karardan sonra malikanesine geliyor ve birkaç gün sonra da kısa bir tatile çıkacak… Ancak işten çıkarılmasının hesabını sormaya gelen genç işçi, daha en başta malikaneye girerek patronunu ve karısını öldürür. Asıl hikaye de bundan sonra başlar.

Filmde sınıfsal ayrımın yavan bir ideolojik eleştirisini görmüyoruz. Aksine, özenilen zengin hayatının, rahat yaşamın bir nebze olsun tersine anlatımını görüyoruz. Tersane işçisi cinayeti işledikten sonra patronunun hayatını yaşamaya başlıyor. Malikane sınırları içerisinde sürdürmeye çalıştığı zengin hayatının sonunda işler umduğu gibi gitmiyor ve kendisini inandırdığı bu hayatın kahramanı olunca sonunun da nasıl olacağını tahmin etmek zor değil sanırım.

Filmin anlatımı sade ve amacına ulaşıyor; ancak anlatım sürecinde film süresi uzun olmasa da zaman zaman ilgi dağılıyor. 1-2 sahnenin neden konduğu ile ilgili açıklık var ve bunu da sanırım “işçinin psikolojisi yüzünden” diyerek geçiştirmek mümkün değil. Anlatımdaki benzer eksikliklerin dışında, bütününde hikaye, derdini başarılı bir şekilde anlatıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder