11 Nisan 2015 Cumartesi

Kabile


Ukraynalı yönetmen Miroslav Slaboshpitsky'nin ilk uzun metrajlı filmi olan Kabile, işaret dili ile çekilen, altyazısız bir film. İşaret dilini biliyorsanız daha iyi anlayacağınız, bilmiyorsanız da genel olarak verdiği duyguyu hissederek salondan ayrılacağınız bir film.

İşitme engelli öğrencilerin kaydolduğu denizcilik okulunun ilk gününden başlayan hikaye, okula yeni başlayan Sergey’in, okulun kurulu düzenine adapte süreciyle bize sunulur. Okulda varolan hiyerarşik düzen, Sergey’in gücü ve uyumluluğu sayesinde onun herkes tarafından kabul görmesine sebep olur. Ancak kabile üyelerinden birine aşık olan Sergey, artık düzene ayak uyduramaz ve dışlanır. Düzenin içinde yer alamadığı ve duruma katlanamadığı için sonunda, düzeni bozacak olan kesin bir çözüm bulacaktır.

Küçük toplulukların kendi düzenlerini kurdukları ortamlarda uyum sağlayanlar yaşamlarına devam ederken uyum sağlayamayan ya da düzene karşı olanlar ihraç edilir, cezalandırılır. Düzenin kurallarına katlanamayanlar ise düzeni bozmak için elinden geleni yapar. Sergey’in de düzene karşı tutumu, ahlaki tavrının ötesinde duygusal bir davranış sergilemesi ile gerçekleşiyor. Sevdiği kız öğrencinin, düzen dışı davranmayışı ve Sergey’i kabullenmeyişi yüzünden Sergey, düzene karşı tavır alır.


İlk gösterimi Cannes Film Festivali’nde yapılan film, festivalde üç ödül aldı. Henüz bizde vizyon tarihi belli olmayan filmi, küçük toplulukların hiyerarşik düzen içinde aidiyetlerini, kabullenişlerini, karşı çıkış noktasında sergiledikleri tavrı konu ediniyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder