19 Ekim 2014 Pazar

Bay Turner (Mr. Turner)

Empresyonizm akımının öncüsü J. M. W. Turner’ın hayatının son 25 yılını konu edinen bu filmde yakın plan Bay Turner (Timothy Spall)’ın hayatını izliyoruz. Yaptığı resimlerde, ışığın yansımasını en doğru şekliyle kullanmaya çalışan Bay Turner, fırtınayı resmedebilmek için kendini bir direğe bağlıyor. Güneşin doğuşunu görebilmek için çok erken saatlerde kalkıyor veya onun doğduğu anda ilk görüldüğü noktaya gidip konaklıyor.

Babası, hizmetçisi ve kendisinin yaşadığı evde neredeyse herkes eşit oranda çalışıyor. Herkes görevini biliyor ve ona göre davranıyor. Bay Turner, sıradan bir ailede yetişmiş biri ve onun çok önemli bir ressam olması, onun hayatında bazı şeyleri değiştirmiyor. Babası ile ilişkisi çok iyi; ancak iki kızı ve onların annesi ile olan ilişkisindeki hırçınlığını ve umursamazlığını filmde göremedik. Onları kabullenmeyişinin sebebine biraz olsun değinilebilirdi. Hayatının sonunu geçirdiği kadın ile ilişkisinde ise mutluluğunu onunla çektirmek istediği fotoğrafta sonsuza denk yaşamak isteğinden öğreniyoruz. Bunun dışında Bay Turner, resmin dışında duygularını ifade edemeyen ve homurtusuyla meşhur bir ressam. Bu film de biyografik filmlerde karşımıza çıkan genel eksikliklerden nasibini almış. Bazı şeylerin sebebine dair bir fikrimiz olamıyor. Hayatının son dönemi ele alındığı; yani belirli bir kesit üzerinden hikayeleştirildiği halde film bizi çok farklı bir yere taşımıyor. Böylece Tuner'ın hayranı iseniz izlenebilecek türden bir film olmaktan öteye gidemiyor.

Vizyon tarihi netleşmeyen; ama bizde de vizyona girmesi bekleyen Bay Turner, özellikle biyografik film sevenler ve resme ilgili duyanların için izleyebileceği bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder